هارد اکسترنال چیست؟
اگر کامپیوتر یا لپتاپ شما هشدارهای مربوط به فضای حافظه کم را نمایش میدهد و یا سرعت آن کم شده است، احتمالاً زمان آن رسیده است که یک هارد اکسترنال تهیه کنید تا بتوانید بخشی از اطلاعات خود را روی آن بریزید. بله درست متوجه شدهاید! هارد اکسترنال یکی از مهمترین تجهیزات ذخیرهسازی و بکاپ و ابزاریست خارجی (در داخل کامپیوتر قرار نمیگیرد) که به کمک آن میتوانید به حافظه رایانه خود اضافه کنید.
از هارد اکسترنال میتوان برای تأمین فضای کل شبکه نیز استفاده کرد. به این صورت که به تمام کاربران اجازه دسترسی بدهد تا ارتباط آنها بدون نیاز به ایمیل و آپلود اطلاعات برقرار شود.
انواع هارد اکسترنال:
- هاردهای پاسپورتی Portable: این هاردها را شبیه فلشهای حجم بالایی تصور کنید که کوچک و قابلحمل هستند و از طریق درگاه USB به کامپیوتر یا لپتاپ وصل میشوند. مردم عادی معمولاً از این هاردها استفاده میکنند. From Factor های این هاردها ۲.۵ است. اگر شرایط شما به گونهای است که زیاد جابجا میشوید بهتر است که این نوع هارد را انتخاب کنید.
- هاردهای دسکتاپی Desktop: برخلاف نوع پورتابل این هاردها، بزرگ هستند و حمل و نقل آنها به سادگی مورد قبلی نیست. بیشتر برای ذخیرهسازی اطلاعات محلی و بکاپ گیری استفاده میشوند.معمولاً سازمانها از این نوع هاردها استفاده میکنند. From Factor های این هاردها ۳.۵ است.
اجزای تشکیلدهنده هارد اکسترنال
هارد اکسترنال، از دیسک داخلی (به منظور ذخیره اطلاعات) و یک جعبه و درگاه USB تشکیل شده است.
دیسک داخلی در هارد اکسترنال، یا دیسک سخت (HDD) است و یا SSD .اما این دو چه فرقی با هم دارند؟
دیسک سخت (HDD) و SSD چه تفاوتی با هم دارند ؟
تکنولوژی دیسک سخت از SSD قدیمیتر – ارزانتر - کندتر و آسیبپذیرتر بوده و برای ذخیره اطلاعات از تکنولوژی مغناطیسی روی دیسکهای دایرهای شکل استفاده میکند. اما SSD برای ذخیره اطلاعات به دیسکهای دایرهای احتیاج ندارد و به صورت الکترونیکی اطلاعات را در خود نگه میدارد.
انواع هارد دیسک: تفاوت هارد اکسترنال و هارد اینترنال
هارددیسکها به دو نوع اکسترنال(external) و اینترنال(intenal) دستهبندی میشوند که در ادامه به شرح متخصری از هر یک میپردازیم:
هارد اینترنال به طور مستقیم به مادربرد متصل میشود در حالیکه هاردهای اکسترنال به وسیله پورت USB به سایر سیستمها وصل میشوند. هاردهای اینترنال معمولا اندازه بزرگتری (با ظرفیت مشابه) نسبت به هارد اکسترنال دارند. تفاوت دیگر این دو نوع هارد این است که روی هاردهای اینترنال میتوانید نرمافزار نصب کنید اما روی هاردهای اکسترنال نه. تفاوت دیگر اینکه مقاومت هاردهای اکسترنال از اینترنال بالاتر است.
راهنمای خرید یک هارد اکسترنال خوب
برای انتخاب یک هارد اکسترنال مناسب باید ویژگیهای زیر را مد نظر قرار دهید:
ظرفیت: هاردهای اکسترنال ظرفیتهای متفاوتی به شرح زیر دارند که متناسب با نیاز خود باید یکی از آنها را انتخاب کنید. اگر نمیتوانید این ظرفیتها را با نیاز خود مقایسه کنید، پیشنهاد ما به شما این است که با فلش مموریهایی که دارید مقایسه کنید.
۱ترابایت - ۲ ترابایت - ۵۰۰ گیگابایت - ۴ ترابایت - ۳ ترابایت - ۵ ترابایت - ۷۵۰ گیگابایت - ۶ ترابایت - ۸ ترابایت - ۶۴۰ گیگابایت - ۳۲۰ گیگابایت - ۱۰ ترابایت - ۱.۵ ترابایت - ۱۶ ترابایت - ۲۵۰ گیگابایت و ...
سرعت: اگر سرعت هاردیسک برایتان مهم است، این فاکتور را نیز مد نظر قرار دهید. سرعت هاردهای اکسترنال بستگی به دور چرخش دیسکهای داخل آن دارد. پس هنگام خرید هارد اکسترنال به این فاکتور نیز توجه کنید.
برند: درست است که برندهای زیادی هارد اکسترنال تولید کردهاند اما تعداد برندهای معتبر زیاد نیستند! پیشتاز تولیدکنندههای هارد اکسترنال برند وسترن دیجیتال (western digital) است. در رتبههای بعدی سیلیکون پاور (silicon power)، ای دیتا ( Adata) و توشیبا (toshiba) قرار دارند. برخی از برندهای دیگر نیز به شرح زیر هستند:
سیگیت - ترنسند - اپیسر - لسی - ایسوس - ویکومن - آپریکورن - مکستور - ورباتیم - لنوو - سونی - فری کام - پی کیو آی - کانن - بوفالو - هیتاچی - ترکستور - کینگ - مکس - اوریکو - ری دیتا - پایونیر و...
کاربردهای هارد اکسترنال
دیگر آن روزها گذشته که از هارد فقط برای جابجایی محتواهای چندرسانهای با حجم و کیفیت بالا استفاده میشد. امروزه و با گذشت زمان و افزایش توانمندی هاردهای اکسترنال و افزایش قابل توجه ظرفیت آنها، برای بکاپگیری و ذخیره اطلاعات استفاده میشوند.
در ادامه با ۴ کاربرد دیگر هاردهای اکسترنال آشنا میشویم:
- هارد اکسترنال برای گوشی و تبلت: با کمک یک کابل (بسته به نوع گوشی و تبلت) USB OTG یا USB Type C و یا USB Lightning با کیفیت به راحتی میتوانید هارد اکسترنال خود را به گوشی و تبلتتان وصل کرده و از افزایش هر چه بیشتر حافظه گوشیتان لذت ببرید.
- هارد اکسترنال متصل به شبکه: سیستم ذخیرهسازی متصل به شبکه (NAS) یکی از انواع هاردهای اکسترنال است که با اتصال به اینترنت اطلاعات را ذخیره کرده و میتواند به تلفن همراه شما ارسال کند.
- هارد اکسترنال گیمینگ: احتمالاً خبر دارید که حجم بازیها چقدر بالاست و به مرور زمان و بهتر شدن گرافیک بازیها حجم آنها بیشتر هم شده است. به همین خاطر نگهداری بازیها روی رایانه کار هوشمندانهای به نظر نمیرسد. بهترین کار این است که از یک هارد اکسترنال گیمینگ مجهز به USB C یا پورت تاندربولت استفاده کنید.
- هارد اکسترنال برای تلویزیون: اگر تلویزیون شما هوشمند است به راحتی میتوانید هارد اکسترنال خود را به آن وصل کرده و به تماشای فیلم و سریالهای محبوب خود بپردازید. به علاوه میتوانید با استفاده از قابلیتی به نام PVR Recording برنامههای تلویزیونی مورد علاقه خود را روی هارد ضبط کنید.
جمع بندی
با گذشت زمان و روبرو شدن انسان با انبوه اطلاعات و خطراتی که موجودیت اطلاعات را تهدید میکنند، لزوم ذخیرهسازی و بکاپگیری از اطلاعات بیش از پیش خود را نشان داده است. یکی از راحتترین و مقرون به صرفهترین روشها برای این منظور استفاده از هارد اکسترنال است که در این مطلب به شرح آن پرداختیم. گفتیم که هارد اکسترنال چیست و چه انواعی دارد. تفاوت آن با هارد اینترنال چیست و چه کاربردهای مهمی دارد.
نکته پایانی اینکه در نگهداری و جابجایی هارد اکسترنال خود دقت کنید چرا که با وجود استفاده از کیفهای مخصوص هارد اکسترنال باز هم دیسکهای سخت در مقابل ضربه مقاومت زیادی ندارند و ممکن است آسیب ببینند. اگر هارد اکسترنال خود را زیاد جابجا میکنید، بهتر است از آن بکاپی تهیه کرده و در جای امنی نگه دارید تا خیالتان راحت باشد.
انواع هارد اکسترنال SSD و HDD را میتوانید از تکین مال تهیه کنید.